U bevindt zich hier: Welzijnsadviseurs | De Westlandse Huistest

Westlandse Huistest

 
 

 

Westlandse Huistest in 's - Gravenzande


Half september heeft wethouder Marga de Goeij het startsein gegeven voor het project De Westlandse Huistest. In het gemeentehuis aan de Van Geeststraat 1 te ’s-Gravenzande reikte zij legitimatiebewijzen uit aan vijftien vrijwilligers die met De Westlandse Huistest aan de slag zijn gegaan. De vrijwilligers hebben een training afgerond waarmee zij De Westlandse Huistest kunnen uitvoeren.


De Westlandse Huistest is een gezamenlijk initiatief van Vitis Welzijn en de Senioren Advies Raad Westland (SARW) en wordt ondersteund door de gemeente Westland. De bedoeling van De Westlandse Huistest is dat ouderen zich bewust worden van hun woonsituatie. Hun woonsituatie van nu, is wellicht niet geschikt om in de toekomst bij het ouder worden langer en verantwoord thuis te kunnen blijven wonen. Uit allerlei onderzoeken komt steeds naar voren dat de generatie ‘oude ouderen’ niet graag willen verhuizen. Maar deze ‘oude ouderen’ zijn vaak slecht op de hoogte van allerlei voorzieningen en aanpassingen die het langer veilig en verantwoord blijven wonen mogelijk maken.


Om langer veilig en comfortabel in de eigen woning te kunnen blijven wonen, is er landelijk De Huistest en Mijn HuisOpMaat ontwikkeld. Dit is een gratis test waarbij men zelf de veiligheid en toegankelijkheid van de woning kan testen en verbeterpunten kan ontdekken.


De Westlandse Huistest was gestart in de dorpskernen Heenweg en ’s-Gravenzande. In de maand september zijn alle 800 inwoners die 70 jaar of ouder zijn aangeschreven. Zij ontvingen een folder waarin op De Huistest wordt gewezen. Mensen konden zelf thuis De Huistest via internet invullen. Om zo meer inzicht te krijgen in hun woonsituatie bij het ouder worden. Ook was het mogelijk een antwoordkaart op te sturen waarna er een afspraak werd gemaakt voor een huisbezoek van een van de vrijwilligers. De Senioren Adviesraad Westland heeft 15 vrijwilligers bereid gevonden om te helpen en te adviseren met ondersteuning van De Huistest. Zij kregen een training en werden zo wegwijs gemaakt op het gebied van woningaanpassingen en handige hulpmiddelen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.


Iedereen kon kosteloos meedoen met De Huistest. De Huistest kon gebruikt worden door mensen in een huurwoning of eigenaar - bewoners. Natuurlijk kunnen aanpassingen of wijzigingen aan de woning kosten met zich meebrengen. Daarom wordt er bij het adviesrapport een indicatie van de kosten gegeven. De aanvrager is zelf verantwoordelijk voor het vervolg om de woning veilig en toekomstgeschikt te maken.


De gemeente Westland is de zestigste gemeente die De Huistest toepast. Binnenkort zal blijken of de proef in ’s-Gravenzande & Heenweg een succes was, dan worden de oudere inwoners in de overige dorpskernen aangeschreven. Het totale project heeft een doorlooptijd van drie jaar.

Tafeltje Dekje stopt per 1 jan... 29 okt. 2019    De laatste jaren zien wij een teruglopende vraag naar maalti... Lees verder 
  Meer nieuws