U bevindt zich hier: Mantelzorg | Wat is mantelzorg

Wat is mantelzorg?

 
Mantelzorg is alle onbetaalde zorg voor zieke of hulpbehoevende naasten. Het gaat dan om intensieve zorg voor langere tijd.  

Zorgen voor een ander
Een mantelzorger zorgt langdurig, intensief en onbetaald voor een hulpbehoevende, een chronisch zieke, iemand met psychiatrische problemen (incl. verslaving) of een gehandicapte. Een mantelzorger is geen professionele zorgverlener. Meestal is er namelijk sprake van een persoonlijke relatie: zorgen voor een partner, voor een ouder, voor een kind, een buurvrouw of een vriend. Mantelzorg is voor de buitenwereld vaak vrij onzichtbaar, maar het beslaat verreweg het grootste deel van de zorg die thuis gegeven wordt.   


Hoeveel uren zorg

Mantelzorg bestaat in verschillende vormen en op verschillende niveaus. De ene mantelzorger is bijvoorbeeld acht uur per week betrokken bij de hulp of de zorg voor de naaste; de andere is bijna 24 uur per dag verantwoordelijk voor de zorg van een hulpbehoevende naaste. Bovendien is er geen leeftijd gekoppeld aan een mantelzorger, iedereen kan mantelzorger zijn, van jong tot oud. 


Ben ik mantelzorger?

Niet iedereen die voor een ander zorgt beseft dat hij/ zij weleens mantelzorger zou kunnen zijn, veel mensen vinden het immers heel gewoon dat je wat voor een ander doet. Omdat zij zichzelf niet altijd als mantelzorger herkennen, zijn ze zich ook niet altijd bewust van (dreigende) belasting of zelfs overbelasting. 

Om te weten of u mantelzorger bent kunt u zelf een korte test doen. (Klik op test om deze te openen)

Wanneer u 3 vragen met “ja” heeft beantwoord dan bent u mantelzorger. Om meer te weten over mantelzorg kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met Marja van den Berg; consulent mantelzorg.

Ben ik een jonge mantelzorger?
Een kwart van alle jongeren (tot 25 jaar) in Nederland groeit op in een zorgsituatie. Zij zorgen voor een (groot)ouder, broer of zus die chronisch ziek of gehandicapt is of psychiatrische problemen (incl. verslaving) heeft. Zij zorgen door praktische of emotionele steun te bieden, ze kunnen zich ook zorgen maken over de zorgsituatie of komen daardoor zelf zorg tekort. Deze jongeren worden jonge mantelzorgers genoemd. Om te weten of jij zelf een (jonge) mantelzorger bent kun je zelf een korte test doen. (Klik op test om deze te openen)

Wanneer je 3 vragen met “ja” heeft beantwoord dan bent je een jonge mantelzorger. Om meer te weten over mantelzorg kun je geheel vrijblijvend contact opnemen met Marja van den Berg; consulent mantelzorg of Marjon van Oosten; consulent jonge mantelzorgers.

Ben ik een overbelaste mantelzorger?

Mantelzorgers die een lange tijd intensief en soms dagelijks voor een ander zorgen raken kunnen zelfs overbelast raken.

Veel mensen beseffen niet altijd hoe overbelasting kan ontstaan en daarom kan een test daarbij een gemakkelijk hulpmiddel zijn om dat in te zien.

Wanneer u tenminste 7 vragen met “ja” heeft beantwoord dan bent u mantelzorger. Om meer te weten over de ondersteuning die u als mantelzorger kunt krijgen kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met Marja van den Berg; consulent mantelzorg.

Behoefte aan ondersteuning

Mantelzorg kan diepe impact hebben op uw psychisch welbevinden, uw fysieke gesteldheid en soms uw financiële positie. Je zórgt immers niet alleen voor een ander, maar je déélt ook zijn of haar zorgen… Sommige mantelzorgers kunnen zwaar belast zijn door de intensieve of langdurige zorg voor hun naaste. Bent u mantelzorger en kunt u zo nu en dan wel wat ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op met de mantelzorgconsulent en ontdek wat Vitis Welzijn Mantelzorg voor u kan betekenen.

Tafeltje Dekje stopt per 1 jan... 29 okt. 2019    De laatste jaren zien wij een teruglopende vraag naar maalti... Lees verder 
  Meer nieuws