U bevindt zich hier: Mantelzorg | Jonge mantelzorgers

Wat is een jonge mantelzorger?

 
Een jonge mantelzorger. Wie zijn dat eigenlijk?  

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 24 jaar die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus of grootouder in de directe omgeving van het gezin woont en zorg en/of ondersteuning nodig heeft. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte, verslavingsproblematiek of verstandelijke beperking. Als jonge mantelzorger ben je geen professional en krijg je niet betaald voor wat je doet.


  • Peter (15):” Mijn vader is al een paar jaar somber, moe en wil niets doen. Afgelopen jaar heb ik te horen gekregen dat hij depressief is. Hij wil het huis niet meer uit en ligt veel op bed. Afgelopen jaar zijn we niet met vakantie geweest, omdat mijn vader te somber en moe was. Uit school ga ik als eerste bij mijn vader kijken om te zien hoe het met hem gaat. Ik probeer hem weleens op te vrolijken door samen een spelletje te doen. Ik vind het moeilijk om mijn vader zo te zien en maak me zorgen over hoe het nu verder zal gaan.”
  • Louise (11):”Mijn zus is 3 jaar ouder, maar doet alsof ze nog veel jonger is. Mijn zus heeft het Syndroom van Down en gedraagt zich als een kleuter, terwijl ze 14 is! Thuis let ik extra op mijn zus, dat ze geen gevaarlijke dingen doet met spelen. In het weekend help ik haar weleens met haar brood smeren en met aankleden.”
  • Mariska (21):”Mijn moeder heeft een spierziekte en zit daarom in een elektrische rolstoel. Mijn vader werkt iedere dag en daarom help ik in huis met schoonmaken, boodschappen doen en eten koken en ik vind het niet erg om te doen. Het lastige is dat mijn moeder steeds verder achteruit gaat, twee jaar geleden liep ze nog met een rollator, maar dat gaat nu niet meer. Ik maak me zorgen over hoe dit nu verder zal gaan …


Herken jij jezelf hierin?

Maak jij je zorgen om je thuissituatie?

Heb je behoefte aan ondersteuning, tips of een luisterend oor?


Denk je dat je ook een jonge mantelzorger bent? Doe de test en weet het zeker, klik hieronder op de vraagtekens en geef antwoord op drie vragen:


Neem contact op met de consulent Jonge Mantelzorg van Vitis Welzijn. Dit is geheel vrijblijvend en mag ook anoniem!

Bel op werkdagen naar 0174-630358 of mail naar mantelzorg@vitiswelzijn.nl.

 
 
Tafeltje Dekje stopt per 1 jan... 29 okt. 2019    De laatste jaren zien wij een teruglopende vraag naar maalti... Lees verder 
  Meer nieuws