U bevindt zich hier: Mantelzorg | Bezoekdienst dementie

Bezoekdienst Dementie voor maatjes en mantelzorgers

 
Alzheimer is een vorm van dementie. Er zijn wel 50 verschillende soorten ziektebeelden van dementie en de meest voorkomende daarvan is Alzheimer. Er zijn veel mensen met deze diagnose die een vrij normaal leven thuis leiden. Of het thuis goed gaat, hangt vaak af van een goede zorg en het netwerk van de mantelzorger.  

Dementie is (nog) niet te genezen en daardoor wordt er veel gevraagd van de mantelzorger. Dat kan de partner zijn, maar ook één van de kinderen of een ander familielid. De ziekteverschijnselen die bij dementie horen, kunnen verergeren. Een ziekteproces rond dementie kan wel 8 jaar duren. Dus is het belangrijk om als mantelzorger op tijd hulp in te schakelen, om te voorkomen dat je als mantelzorger overbelast raakt en de mens met dementie ineens afhankelijk wordt van zorg door professionals. 

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Respijtzorg
Dat betekent: het tijdelijk overnemen van de zorg ter ontlasting van de mantelzorger. Via de bezoekdienst kan men een maatje aanvragen die eens per week of eens in de 14 dagen een ochtend of een middag iets leuks met de persoon met dementie gaat ondernemen. Zo ervaart de mantelzorger even pauze in de zorg!


Wat hebben wij de mantelzorger te bieden?

Een maatje: 
Het is een hele klus om te accepteren dat met de diagnose van deze ziekte je leven verandert. Dan komt er een fase waarin je beseft dat je de zorg niet alleen moet willen volhouden. Het is ook een proces voor sommige mensen om hulp te kúnnen accepteren. We kunnen respijtzorg bieden door een maatje te zoeken voor de persoon met dementie, maar ook voor de mantelzorger zelf kunnen we een maatje zoeken, als die een klein netwerk heeft bijvoorbeeld.

Een mantelzorggesprek: 
De coördinator bezoekdienst dementie streeft ernaar een klankbord te zijn. Als er nog geen diagnose is en de mantelzorger zou graag eens willen praten over de situatie thuis. Of wanneer wel sprake is van een vorm van dementie kan men een gesprek aanvragen. Dit gesprek kan zowel op kantoor bij Vitis Welzijn als bij u thuis. We kunnen de mantelzorger ondersteunen met informatie over wat er aan hulpmogelijkheden zijn.  

Wat hebben wij het maatje te bieden?
Maatjes van mensen met dementie kunnen in belangrijke mate bijdragen aan het welbevinden van de persoon met dementie en zijn of haar partner! De coördinator zoekt in samenspraak met alle partijen naar een klik tussen de partner en het maatje. Een geslaagde match geeft alle partijen een goed gevoel. Leuke dingen doen, dat is de bedoeling. Dat hoeft soms niet meer dan ‘een bakkie doen’ te zijn, maar er zijn ook maatjes die hun hond(je) meenemen en samen met de dementerende gaan wandelen langs het strand, of een terrasje pakken. Beweging is goed, ook voor het hoofd! Als het maatje een auto bezit, kan men ook met de auto erop uit naar het Staelduinse bos, een tuincentrum of naar Hoek van Holland om bootjes te kijken. De maatjes krijgen een korte training over de ziekte dementie en hoe er mee om te gaan. De coördinator blijft stand-by om de inzet te begeleiden. 


Kosten?
Er zijn geen kosten aan de inzet van een maatje verbonden. Alleen als er kosten gemaakt worden - denk aan vervoer of iets drinken buiten de deur – dan nemen we aan dat de mantelzorger die voor zijn/haar rekening neemt. 

Hoe vraag ik een maatje aan? 
U kunt de coördinator bellen of een e-mail sturen. De coördinator komt dan op huisbezoek om vast te stellen hoe de situatie is en wat de hulpvraag inhoudt. Op tijd hulp vragen is belangrijk: de persoon met dementie moet nog in staat zijn om een band met de vrijwilliger op te bouwen. Daarnaast kost het ook tijd om een geschikte vrijwilliger te vinden.

Hoe meld ik me aan als maatje?
U kunt de coördinator bellen of een e-mail sturen. We spreken dan eerst een kennismakingsgesprek af. 

            


    Krista van den Berg - coördinator Bezoekdienst Dementie  

Iedere dinsdag, woensdag en donderdag te bereiken via 0174 - 630358, 06 – 28970916 of bezoekdienstdementie@vitiswelzijn.nl


                                              
Kristien Litjens - coördinator Bezoekdienst Dementie
Iedere dinsdag en woensdag te bereiken via 0174 - 630358, 06 - 10358367 of bezoekdienstdementie@vitiswelzijn.nl


Meer informatie over dementie?

https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/delft-westland-oostlandTafeltje Dekje stopt per 1 jan... 29 okt. 2019    De laatste jaren zien wij een teruglopende vraag naar maalti... Lees verder 
  Meer nieuws